Lung Thli Tum Nih Miphun A Dawt Tak Si Cun Drone Cawk Seh Ti Bak Si Cang

Myanmar News

Miphun a daw taktak maw Chin mino lak ah theih hngalh ngaingai mi pakhat cu Salai Lung Thli Tum hi si.Tutan dothlennak zongah aholh tam taktak mi le miphun zawnruahnak a ngeihnak le a dawtnak kong hi tampi a hmurka in a chim cang i, mipi lei zong in soisel a tong ngai ve mi pakhat a si.

Tutan dothlennak kong he pehtlai in, kan mino thisen tamtuk a luang sual lai ti a phang ruangah raltuk rih lo ding zongin bia a chim fawn. Thisen tamtuk luanglo in raltei cu ho poah nih duh cio a si.Cu caah a cunglei kong he pehtlai in Salai Lung Thli Tum nih mi phun ka daw taktak ko a ti si cun bomh a phorh kho mi van raltuk nak “Drone” caw seh.

Van raltuknak Drone pakhat hmanh a cawk tung lo ah cun miphun ka daw a timi zong lih. Miphun zawn ka ruat atimi zong lih. Kan mino thisen tamtuk a luang suallai ti ka phang atinak vial te zong lih a si lai.Bomh aphorh kho mi Drone pakhat man cu $30000 le $40000 karlak a si. Hi pakhat hmanh a caw tung loahcun a chimmi vial te hlennak a si hnga.Dawtnak cu tuahsernak in langhter ding si.

Thawngdang MAH le Ralhrang an Bia Ceih te nak ding lam IIMM le CHRO cu nizan tihni ah Chinram le Chinmi kan um nak Sagaing le Magwe ramthen hna I MAH le Kawl ralhrang nih nuhrin covo an buar nak kong le zeitin dah an sual nak vialte hi record ah kan chiah lai timi kong ceimai nak ka nei. IIMM timi hi Burma ram nuhrin covo le Democracy cawlcanghnak lei I ai tel pang mi nih cun theih pah cio asi lai dah. A dik thlir in kan theih lo hmanh ah a thluam thlam tal cun theih cio asi.

IIMM tiah a tawinak in auh mi cu Independent Investigative Mechanism for Myanmar tinak asi. 2018 ah UN Human Rights Council nih Burma ram caah adirh mi bu asi. UN nih Burma ram ah Ralhrang (Tat ma daw le cozah) nih nuhrin covo an buarnak hi a sawhsawh si lo in “crime against humanity” minung sinung phung ralchanh in (Pipu hna holh cun Mi kello) minung lungput le sining tiang lonh in mipi cung ah sualnak atuah. Hi an sualnak vialte hi ram chung beiceih nak ah, asi lo ah ram pakhatkhat biaceihnak ah asi lo ah UN nih a tawlrel mi biaceih nak ah ni khatkhat ah an bia ceih an si te lai.

Cu an bia ceih tik ah cun 2011 hnu I sualnak an tuah mi vialte kha ttha te in record ah chiah in mawhphurh nak (dan tat nak) pek khawh nak ah evidence (tehte) ah hman an site lai ti khi asi. Battalion commander thonk in a cung lei poh an min kan vun khomh hmasa hna. A hnu ah sualnak a tuah mipoh pumpak pakhat cio min zong kan khawmh khawh chung kan khawmh lai.

Pathian nih a rem a ti ah cun Kawl ralhrang hna nih kan miphun cung ah sual chimpit le mi kello thil an tuah mi vialte record kan tuah mi hna hi chim rel can le an bia ceih can a phan te lai. Tuan ah an bia ceih khawh nak ding tu hi kan zapi fak chinchin in kan ttan cio a hau mi asi.

Leave a Reply